Indul a családtámogatási program, emelkednek a közjegyzői díjak – mi változik július 1-től?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Július elsejével életbe léptek az év elején bevezetett új családtámogatási formák, tehát innentől kezdve igényelhető például a babaváró hitel, az autóvásárlási támogatás, vagy a jelzáloghitel elengedés az új szabályok szerint, azonban más újdonságot is hozott a július: hatályba lépett az új közjegyzői díjszabásról szóló rendelet, amely szintén nem mellékes kérdés azok számára, akik hitelfelvételen gondolkodnak. Emellett egyes adófajták csökkennek, a KATA szerint adózók pénzbeli ellátásainak alapja növekszik, az alsósok pedig kedvezményesen vonatozhatnak júliusban. Lássuk tehát részletesen, milyen új jogszabályváltozásokkal találkozhatunk július elsejétől.

 

A babaváró támogatás végleges szabályai

 

A babaváró támogatásról, annak igénybevételéről és a feltételekről korábbi cikkünkben  már részletesen írtunk, így ezeket nem ismételjük meg. A rendelet hatályba lépését megelőzően azonban több olyan hír is szárnyra kapott, amely utólag, a rendelet végleges szövegének ismeretében tévesnek bizonyult. Az egyik ilyen téves hír az volt, hogy a babaváró támogatást nem lehet majd hitel felvétel esetén önerőként használni, illetve nem váltható ki belőle egy korábban már felvett hitel, a szabad felhasználású hitelcél ellenére. Az MNB azonban módosította a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló rendeletét (amely a köznyelvben az „adósságfék szabályokat” tartalmazó rendeletként ismert), így meghatározták azt is, hogy a babaváró kölcsön jelzáloghitel felvétele esetén legfeljebb 75%-ban önerőként szolgálhat. Aki számára esetleg nem ismert az adósságfék szabályokat tartalmazó rendelet, annak röviden ezt úgy foglalhatnánk össze, hogy a tömeges devizahiteles eladósodásból okulva a Magyar Nemzeti Bank már szigorúan szabályozza azt, hogy egy háztartás havi jövedelméhez képest maximum milyen összegű lehet a felvett hitelek havi törlesztőrészlete (ha több hitel van, akkor a törlesztőrészletek összege összeadódik).

 

Szintén utóbb tévesnek bizonyult az a hír is, hogy a babaváró támogatást nem lehet majd egy más fennálló hitel kiváltására használni – ebben a megoldásban ugyanis sokan gondolkodtak, hiszen a babaváró támogatás hitelkamata jóval kedvezőbb. Amennyiben ugyanis a hitelfelvevő pár összes törlesztőrészlet vállalásai az adósságfék szabályoknak megfelelnek, akkor nincs akadálya annak hogy  a babaváró kölcsönt hitelkiváltási céllal használják fel.

 

Szerencsére a 2019 júliusában szülő nőknek sem kell félniük attól, hogy lemaradnak a támogatásról – ez a korábbi rémhír sem válik valóra. A babaváró támogatásról szóló 44/2019. kormányrendelet szövege ugyanis a hatálybalépés előtt módosult, így kifejezetten szabályozza azt is, hogy a 2019. július 1 és 31 között született gyermekeket is figyelembe lehet venni támogatott gyermekként, amennyiben a hitelkérelmet 2019. július 31-ig benyújtják. A hitelkérelem benyújtásával egyidejűleg pedig a törlesztés felfüggesztése iránti kérelem is benyújtható (más esetekben a törlesztés felfüggesztése a terhesség 12. hetétől kérhető).

 

A nagycsaládosok személyautó vásárlási támogatása

 

A babaváró támogatással egyidejűleg jelentette be a kormány, hogy támogatni kívánják a nagycsaládosok új autó vásárlását is. Az az autó felel meg a feltételeknek, melyet még soha senki sem használt, vagy legfeljebb egy éves és legfeljebb 2000 kilométert futott, továbbá az autóban a vezető üléssel együtt legalább 7 állandó ülőhely van. Nagycsaládosnak az a szülő minősül, aki legalább 3 gyermek után jogosult családi pótlékra, de az a nő is nagycsaládos, aki legalább 2 gyermek után családi pótlékra jogosult, és épp a harmadik gyermekét várja, a terhesség 12. hetét követően. A „szerzési támogatásnak” nevezett támogatási formát a kormány közvetlenül az autókereskedőnek utalja át. A július 1-én hatályba lépett szabályok szerint pedig a szerzési támogatás – mivel vissza nem térítendő – önerőnek minősül akkor, ha a család hitelből vagy lízingszerződéssel kívánja a gépkocsit megvásárolni. A támogatás mértéke 2,5 millió forint, de legfeljebb az autó bruttó vételárának fele.

 

Jelzáloghitel elengedés

 

Július elsejétől már a második gyermek után is igényelhető az 1 millió forint kedvezmény, a harmadik gyermek után pedig további 4 millió forint támogatásra lehetnek jogosultak a családok, ezzel emelkedett a tőkeelengedés összege. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy a támogatást csak a gyermek megszületése előtt felvett hitelekre lehet igénybe venni. Ha a tőketartozás nem éri el a lehetséges támogatás összegét, akkor a tőketartozáson felül – nem számítva a késedelmi kamatokat – egyéb, a hitelhez kapcsolódó költségekhez is felhasználható.

 

Módosultak a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó szabályok

 

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatóra (jtm) vonatkozó szabályok is módosultak július 1-jével. Az elmúlt időszakban megindult reálbér-emelkedésre tekintettel 400 ezer forintról 500 ezer forintra emelkedik a jövedelmi küszöb, amely felett magasabb törlesztőrészlet vállalható. Az MNB pénzügyi navigátor honlapján, illetve mobil applikációján is elérhető egy egyszerűen kezelhető, testre szabható hitelkalkulátor alkalmazás, amely a forint hitelre vonatkozó adatok (hitel típusa, összege, futamidő, kamatperiódus, kamat- és költségek) megadását követően segít kikalkulálni, hogy hozzávetőlegesen mekkora összeget kell majd visszafizetni, illetve milyen nagyságrendű törlesztőrészlettel lehet számolni. A kalkulátor a https://hitelkalkulator.mnb.hu/#/kalkulator linken érhető el.

 

Változnak a közjegyzői díjak

 

A közjegyzői díjak emeléséről szóló rendelet hatályba lépését tavaly elhalasztották, július 1-től azonban már az új szabályok szerint kell fizetnünk a közjegyzői eljárásokért. A rendelet általánosságban drágulást hozott, azonban egyes ügyekben kedvezmények is igénybe vehetők. A jogszabály szerint például az egy óráért felszámítandó munkadíj 1500 forintról 5500 forintra emelkedik, a jegyzőkönyvi tanúsítvány és okirat megőrzésének munkadíja minden megkezdett óráért 3000 forintról 8250 forintra nő.  Az új rendelet azonban egységes keretbe foglalja a közjegyzői díjak kiszabásának módját és mértékét, így biztosítja, hogy azonos közjegyzői szolgáltatás igénybevételéért az ügyfeleknek minden irodában ugyanannyit kelljen fizetni.

 

Az új módosítás alapján a legfontosabb változás, hogy a közjegyzői okirat szokásos munkadíjának mindössze harminc százalékát kell fizetnie azoknak, akik július 1-jét követően lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek. A kedvezmény feltétele, hogy a nyilatkozat szövegét a bank elkészítse oly módon, hogy azon a közjegyzőnek már ne kelljen változtatnia, és ezt a tervezetet előzetesen a közjegyző rendelkezésére kell bocsátani. További feltétel, hogy a nyilatkozat magyar nyelven készüljön.

 

Az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető, államilag támogatott lakáscélú hiteleknél – például a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó lakáshitel esetén – lesz a legkedvezőbb a közjegyző díja, amely ebben az esetben a szokásos díj harminc százalékát sem éri el.

 

A szokásos munkadíj háromnegyedét kell megfizetnie az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltőknek, akik természetes személlyel vagy egyházi jogi személlyel tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést kötnek. Úgyszintén a munkadíj háromnegyedét kell megfizetnie a nagycsaládosoknak, ha a közjegyző által közokiratba foglaltan kötnek lakáscélú ingatlanra adásvételi szerződést. A munkadíj felét fizeti azonban az a 35 év alatti fiatal, aki a jogszabályokban meghatározott feltételek szerint első lakását vásárolja. Szintén a felére kell csökkenteni a közjegyzői munkadíjat akkor is, ha az okirat írásra vagy olvasásra képtelen embernek készül, valamint ha a közjegyző kórházban fekvő betegnek készít végintézkedést vagy meghatalmazást.

 

Változó adójogszabályok

 

Július elsejétől a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) szabályai kedvezőbbekké válnak. Változatlan adófizetési kötelezettség mellett a főállású katás által igénybe vehető pénzbeli ellátások (gyed, táppénz) alapja emelkedik. Ez azt jelenti, hogy az 50 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén 94 400 forintról 98 100 forintra, míg a magasabb mértékű (75 ezer forintos) tételes adó megfizetésekor 158,4 ezerről 164 ezer forintra emelkedik az ellátási alap. A július 1-től a kifizetőt terhelő ekho 19,5%-ról 17,5%-ra csökken, csökken továbbá a szociális hozzájárulási adó mértéke is, 17,5%-ra.

 

 

Kedvezményes vonatozás az alsósoknak

 

Július 1-től használható ki a Kajla Útlevél kedvezménye a vasúton: a tanév végén az alsó tagozatos diákoknak kiosztott okmány július 1. és július 31. között ingyenes utazást biztosít minden gyermeknek, aki a vonaton bemutatja Kajla Útlevelét és személyazonosításra alkalmas igazolványát (diákigazolvány vagy személyi igazolvány) a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. belföldi járatain. A szülő, kísérő 33 százalékos kedvezményben részesül, amennyiben más kedvezménnyel nem rendelkezik. A feláras vonatokra a gyorsvonati pótjegyet, az InterCity pót- és helyjegyet, a helyjegyet, vagy az InterCity pótjegyet a Kajla kampány keretében díjmentesen utazó gyermek részére is meg kell vásárolni.

 

A júliusban hatályba lépő jogszabályok tehát számos kedvező változást hoztak, hiszen végre igényelhetők az év eleje óta várt családtámogatások, amelyekkel új célok valósíthatók meg, az adócsökkentések és egyéb támogatási formák pedig szintén pozitívan befolyásolhatják a háztartások kiadásait. A nyár tehát – a jogszabályváltozások szemszögéből nézve – jól kezdődik, így ezúton kívánunk minden kedves ügyfelünknek és olvasónknak kellemes pihenést és kikapcsolódást a nyári szabadság alatt.

 

 

06 1 365 1000
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi tájékoztató

Pin It on Pinterest