#3 Koronavírus járvány – egyre szélesebb körben rendelik el a veszélyhelyzeti intézkedéseket

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

A koronavírus járvány – ahogyan az várható is volt – Magyarországon is egyre jobban terjed, ezért a Kormánynak minden szükséges intézkedést meg kell tennie a járvány terjedésének megakadályozása érdekében, miközben egyúttal azt is biztosítani kell, hogy az élet ne álljon le, tehát a lakosság mindig hozzáférjen a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz. A hétvégén ennek érdekében több olyan intézkedést is bevezettek, amelyek a nagyobb tömegek találkozását igyekeznek kizárni, illetve segítenek a járvány terjedésének megakadályozásában. Az alábbiakban ismertetjük a Kormány legújabb rendeleteit.

 

A bíróságokon rendkívüli ítélkezési szünet került elrendelésre

 

Nem tartanak előkészítő ülést, tárgyalást és nyilvános ülést a hazai bíróságok az Országos Bírósági Hivatal elnökének 35.SZ/2020. (III.15) határozata értelmében a 2020. március 15-től érvényes rendkívüli ítélkezési szünet időtartama alatt.  A személyes jelenlétet igénylő halaszthatatlan eljárási cselekményeket lehetőség szerint távmeghallgatással kell lefolytatni. Amennyiben ez nem lehetséges, speciális tárgyalótermi protokoll lép életbe. A jelenlévőknek egymástól legalább két méter távolságra kell tartózkodniuk. A bíróság a jelenlévőket nyilatkoztatja arról, hogy a megelőző 14 napban jártak-e fertőzéssel érintett területen, valamint találkoztak-e fertőzött, vagy azzal érintkező személlyel. 

 

Amennyiben valószínűsíthető, hogy a tárgyalóteremben fertőzött személy tartózkodik, a tárgyalást a bíróság félbeszakíthatja, az érintett személyt elkülönített helyiségbe irányítja és azonnal értesíti az illetékes hatóságot. A jelenlévő személyek adatait és elérhetőségeit a bíróság regisztrálja és eljuttatja az illetékes szervhez. 

 

A halaszthatatlan eljárási cselekményekben megidézett ügyfeleken kívül a bírósági épületekbe kizárólag a hivatali kötelezettségét ellátó bíró vagy igazságügyi alkalmazott, valamint olyan személy léphet be, aki a bíróság érdekkörébe tartozó feladatokat lát el. A bírósági irodák távközlési eszközön vagy elektronikus formában látják el tájékoztatási kötelezettségeiket, az OBH elnökének határozata szerint a személyes ügyfélfogadás minden hazai bíróságon szünetel. 

 

Az ítélkezési szünet lényege, hogy nem csupán tárgyalásokat nem tartanak a bíróságok, de a törvényi határidők sem telnek, tehát ha mostanában kellene fellebbezést beadnunk valamilyen polgári perünkben, akkor nem kell elsietni.

 

A szünet ugyanakkor nem érinti azokat az eljárásokat, amikre a „rendes” ítélkezési szünet hatálya sem terjed ki, gy például a végrehajtási eljárásokban a határidők továbbra is folynak. 

 

Bezárnak az iskolák, óvodák, bölcsődék

 

 1. március 16-tól az iskolákban új oktatási munkarend lép életbe, amit tanterven kívüli digitális munkarendnek hívnak. 

 

A Kormány 1102/2020 (III.14) számú határozata a digitális munkarendről az alábbiak szerint intézkedik:

 

A digitális munkarend oly módon kerül meghatározásra, hogy annak keretében:

 • a tananyag kijelölése, a tanulási folyamat ellenőrzése és támogatása a pedagógusok és tanulók online vagy más, személyes találkozást nem igénylő kapcsolatokban történik
 • a tananyag tantermen kívüli, digitális munkarend keretében történő átadása alkalmas legyen a tanuló tanulmányi követelményeinek teljesítésére

 

A tantermen kívüli digitális munkarend szerinti nevelés-oktatás feladatellátásának megszervezése, illetve ellenőrzése az intézmény vezetőjének feladata oly módon, hogy az intézmény vezetőjének, vagy legalább egy helyettesének munkanapokon, munkaidőben az iskolában kell tartózkodniuk. 

 

A kormányhatározat rögzíti, hogy 2020. március 16-ától a szülők igényei alapján, indokolt esetben a területileg illetékes tankerületi központ munkanapokon megszervezi a gyermekek, tanulók napközbeni csoportos felügyeletét. Érdemes tehát érdeklődni, hogy a gyermekeink iskolájában van-e ilyen lehetőség, ha pedig nincs, akkor hogyan lehet igényelni – erről az iskola nyújthat felvilágosítást.

 

A tanárok a digitális oktatást megszervezhetik akár otthonról, akár az iskola eszközeivel, az iskolából, ehhez azonban természetesen be kell járniuk. A digitális munkarend megvalósításához módszertani ajánlást fogalmaztak meg, mely segítséget nyújt a tanároknak és iskoláknak a digitális oktatás rendszerének kialakításához és megszervezéséhez. A módszertani ajánlás az alábbi honlapon érhető el: 

https://www.oktatas.hu/kozneveles/ajanlas_tantermen_kivuli_digitalis_munkarendhez/

 

Az óvodák és bölcsődék esetében a Kormány rendelete azt rögzíti, hogy minden esetben a települési polgármesterek dönthetnek azok bezárásáról rendkívüli szünet elrendelésével. Ezzel a lehetőséggel már számos város élt is – Budapesten például hétfőtől az óvodák és a bölcsődék is bezárnak. Az óvodáknál és bölcsődéknél is lehetőség van az ügyelet megszervezésére olyan gyermekek esetén, akiknek szülei semmiképpen nem tudják megoldani az otthoni gyermekfelügyeletet – ennek az ügyeleti rendnek a kialakítása szintén a helyi önkormányzatok feladata, a Kormány azonban azt ajánlja, hogy ez lehetőleg kis csoportokban történjen.

 

Az egészségügyi tárgyú rendeletek módosítása

 

A járványügyi védekezés érdekében bizonyos nem alapvető és nem feltétlenül sürgős egészségügyi ellátások elhalasztásra kerülnek, annak érdekében, hogy a rendelőkben elkerülhető legyen a tömeg és a fertőződés, illetve valamennyi orvos azoknak a betegségeknek a gyógyítására tudjon koncentrálni, amelyek most igazán fontosak. A hétvégén ennek a célnak a megvalósítása érdekében jelent meg az emberi erőforrások minisztere 10/2020. (III.14.) EMMI rendelete a kihirdetett veszélyhelyzet miatt szükséges egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról, mely az alábbi változásokat tartalmazza:

 

 • a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerül
 • a veszélyhelyzet időtartama alatt a fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható
 • a veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségről szóló, a keresőképtelenség és a keresőképesség orvosi elbírálásáról és annak ellenőrzéséről szóló 102/1995. (VIII.25.) szerinti igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani

 

Számos háziorvosi rendelő korlátozást vezetett be a rendelési idő és a betegfogadás tekintetében. Ilyen például, hogy előre kell időpontot egyeztetni, ha rendelésre mennénk, továbbá a váróteremben senki sem tartózkodhat, a vizsgálatok pedig csak a legszükségesebb időre korlátozódnak. Ha mindenképpen háziorvoshoz kell mennünk, legjobb, ha először telefonon egyeztetünk – lehetséges, hogy egy receptfelírást így is le lehet egyeztetni, és akkor bemenni sem kell. Fontos még tudni, hogy táppénzes papírt az orvosok csak betegség esetén adhatnak ki, így aki arra számít, hogy az iskolabezárásokra tekintettel meg tudja úszni a munkába járást azzal, hogy gyermekére tekintettel táppénzre megy, sajnos csalódni fog, mivel erre a jogszabály nem ad lehetőséget.

 

További intézkedések és korlátozások

 

A hétvégén számos további intézkedés is történt annak érdekében, hogy megállítsuk a járvány terjedését. Ezeket az alábbiakban foglalhatjuk össze:

 

 • a BKK buszokon az első ajtókon tilos lesz a felszállás, a sofőröket az első ülések közé kifeszített kordon szalaggal védik, hogy ne kerüljenek túl közel az utasokhoz

 

 • ideiglenesen szünetelteti a személyes ügyfélszolgálati ügyintézést az ELMŰ-ÉMÁSZ. Az ügyfelek hétfőtől a cég digitális platformjain, azaz online, telefonon vagy e-mailben intézhetik ügyeiket. 

 

 • az M5 csatorna hétköznap oktatási anyagokat közvetít – Hétfőtől minden hétköznap reggel 8.00-tól 14.30-ig a következő tematikájú műsorokkal készülnek: 8 órától 11 óráig az 5-8. osztályos diákoknak szánt Felsős című műsoraikat sugározzák, biológia, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, művészetek és informatika témakörben. 11 órától 12 óráig nyelvleckéket sugároznak. Itt a Szólalj meg! című műsor két angol nyelvleckéjét adják egymás után. 11.30-tól 5 nyelven, 5-5 nyelvlecke követi egymást, hétfőnként német, keddenként francia, szerdánként olasz, csütörtökönként spanyol, péntekenként orosz nyelvtani feladatokkal. 12 órától a középiskolás korosztály számára sugároznak érettségi műsorokat. Magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem minden nap lesz, biológia, kémia, informatika, fizika és földrajz pedig hetente két-két alkalommal

 

 • a kormányablakok is korlátozzák a személyes ügyfélfogadást – ezekről érdemes minden esetben előre tájékozódni interneten vagy telefonon keresztül, mielőtt útnak indulnánk

 

 • a budapesti Honvédkórház hétfőtől elővizsgálati pontot működtet, és az intézménybe csak az elővizsgálati ponton történő áthaladás után lehet belépni. Az elővizsgálat lázmérésből és kérdőív kitöltéséből áll, amely mindenkinek kötelező. Ennek bevezetése miatt rövid idővel megnőhet a várakozási idő, ezért arra kérik az előjegyzett időponttal rendelkező betegeket, hogy a megadott időpontnál 30 perccel korábban érkezzenek. A járó- és fekvőbeteg-ellátó szakrendelések, szakambulanciák és a fekvőbeteg osztályok, valamint a diagnosztikai ellátások szolgáltatásait kizárólag azok vehetik igénybe, akiknél nem merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja. Ellenkező esetben a beteg további vizsgálata a kórház Sürgősségi Centrumában történik

 

***

Sajnos a járvány terjedése egyelőre nem áll meg, így lehetséges, hogy egy hosszabb rendkívüli időszakra kell felkészülnünk. A legfontosabb azonban, hogy mindig igyekezzünk tájékozódni arról, hogy melyek a legújabb rendelkezések, és tegyünk meg mindent ezek betartása érdekében. Irodánk igyekszik naprakészen hírt adni arról, melyek a koronavírus járvánnyal kapcsolatos legfontosabb jogi és közéleti témájú intézkedések, hiszen ezzel is szeretnénk segíteni ügyfeleinket abban, hogy mindig aktuális információkhoz juthassanak, és felkészülhessenek a várható változásokra. Természetesen bízunk abban, hogy a járvány terjedése mielőbb alábbhagy, de addig is lehetőség szerint tartsunk ki, és segítsük egymást. 

06 1 365 1000
x

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi tájékoztató

Pin It on Pinterest